HISTORIEN OM HOPSJØ

Om Hopsjø

Handelsstedet Hopsjø var et av Trøndelagskystens største handelssteder på 17 og 1800-tallet.
Familien Parelius regjerte her i over 250 år som handelsmenn og proprietærer.
På Hopsjøen stod det ei pakkhusbrygge, ytterbrygge, et 50 meter langt fjøs, grisehus, hønsehus, lysthus, borgstue, bakeri, smie, skjenkestue, anneks og hovedhuset stod ferdig i 1730.
Det hørte 10 husmannsplasser, 4 kirker og 2 fiskevær til Hopsjøen.
Nils Rosing Parelius (1753-1799) gjorde tidlig Hopsjø til et kjent handelshus med en rik og spennende historie. Nils fraktet fiskeprodukter på egne skip fra Hopsjø til Spania og Europa for øvrig, og i retur hadde han edle varer som frukt, tobakk og brennevin i lasten. Varer ble fraktet, noe ble kjøpt og noe også smuglet, for selveste Parelius var en kar med mye på ferde.

Til ære for sin kone bygde Nils i 1790 Margrethes Minde. Et franskinspirert hus med fin hage og sjeldne vekster som senere også avduket en av Nils kjellere for smuglede varer.
Stifteren Tor Bugten var til sin siste dag helt sikker på at det i området finnes flere kjellere og skjulte skatter som enda ikke er funnet den dag i dag.
Sætra er i dag et yndet og populært turmål for lokale og tilreisende, ryktene sier at verdens beste vafler serveres nettopp her. Margrethes Minde forvaltes av Ut Hitra sportsklubb.

I dag finner du Norges kanskje eldste bevarte krambod på Hopsjøbrygga og man utfører noe handel på denne enda i dag. Krambua er åpen hver dag i sommersesongen.


Pakkhusbrygga har vi  gjort om til restaurant hvor man nyter god drikke og mat med lokal tilknytning, ofte krydret med en god musikalsk opplevelse.

Vi lover å ta oss tid til å fortelle den spennende Hopsjø-historien slik den fortjener enda grundigere – men frem til da – anbefaler vi at man kommer innom Krambua og kjøper med seg Arve Fjeldbergs eminente minibok/hefte “Proprietærene Parelius på Hitteren” som tar for seg Handelsstedets historie og familien Parelius som sådan.

Endring av Hopsjøstiftelsen SA.

 
Høsten 2016 ble det gjennomført en nødvendig omstrukturering av driftsselskapene / stiftelsen som opprinnelig ble initiert av Tor Bugten med venner i 1989/90.

Det ble raskt klart at Hopsjøbrygga fortsatt engasjerer og etter rekordoppmøte på generalforsamlingen i stiftelsen – ble selskapet Hopsjø kyst og kultursenter AS etablert, som i starten 2017 avløste den originale Hopsjøstiftelsen SA som eier og forvalter.

Målet er å bevare Handelstedet Hopsjø – i Tor’s ånd og ikke minst å fortsatt ha plass til det positive miljøet som i årrekker har gjort Hopsjø til det unike samlingspunktet det er i dag.
Lokalbefolkningen rundt Melandsjø stilte igjen opp og sammen med utflyttede patrioter med hjertet for Melandsjø (og Hitra) lever nå Hopsjøbrygga i beste velgående med et sunt og stabilt økonomisk fundament.

I dag dekker bygningsmassen vår i Hopsjøvågen alt fra overnatting, særegne kurs- og konferanselokaler og kanskje Hitra’s mest kjente spisested, Traktørstedet Landsstrykeren.
Vi jobber hele tiden med nye idéer og utvikling av området til gode for deg som besøker oss og har du en god idé  – så er våre bryggeporter åpne.

Hopsjøbryggas historie de siste 31 årene er summen av uvurderlig dugnad og hjelp fra lokalsamfunnet, og da særlig de rause folka i “gammelbåtforeningen” Nattseilerne og det som må sies å være regionens mest fasjonable dameklubb, Hopsjøens venner.

På Melandsjø har vi ikke rundkjøring eller lakseslakteri, men lite slår vår skamtrivelige nærbutikk, det positive miljøet i bygda, øyrikets mest særegne steinkirke, vårt nyoppussede forsamlingshus og Trøndelagskystens originale Handelssted – Hopsjøbrygga.

lf-fitness3-masolata